Situsasi kita sehari-hari (di bandar-bandar besar seluruh Malaysia):
- Keluar kerja seawal jam 6.30 pagi bimbangkan kesekakan lalu lintas, takut tak sempat tiba pada masanya. Tak sempat masak untuk diri sendiri dan keluarga. Sarapan DI KEDAI.
- Jam 10, ke kafetaria, makan kueh dan minum teh tarik dan sebagainya. Di mana? DI KEDAI.
- Tiba jam 1, bergegas ajak kawan cari tempat makan special, sanggup merededah kesesakan untuk makan besar DI KEDAI.
- Tiba waktu malam, perut lapar dan tak larat nak masak. Cari kedai, makan KAT KEDAI.
Persoalan: pernahkah anda bertanya pada diri anda sendiri:
- Berkhasiatkah makanan serta minuman yang anda makan?
- Bersihkah makanan atau cara penyediaan makanan tersebut?
- Bersihkan tempat yang anda makan?
TEPUK DADA TANYA SELERA
Saya juga jarang-jarang makan di kedai tetapi saya pilih:
- Kedai yang menghidangkan makanan yang apabila dilihat, berselera nak makan.
- Kedai yang bersih. Tengok dari luaran anda semua dah tahu sebenarnya. Nak tahu lagi, pergilah ke belakang kedai atau dapur.
- Kedai yang bukan kawasan tikus membiak. Lauk yang terhidang dalam pinggan sangat menyelerakan namun........
NASIHAT :
- Masaklah sendiri di rumah. Kita boleh pilih, nak yang berkhasiat, sedap dan sebagainya.
- Kurangkan makan di kedai kerana sebab-sebab yang saya tulis di atas. Dan satu perkara lagi yang orang tidak terfikir bahawa makan di kedai mungkin mengundang SIHIR
Tiada ulasan:
Catat Ulasan