Isnin, 10 Oktober 2016

Kebanyakan Penyakit Berpunca Daripada Makanan

Hari ini heboh tentang bersihkah Ais yang kita minum. Kenapa selama ini kita tidak tanya: Bersihkah makanan yang kita makan di kedai?

Situsasi kita sehari-hari (di bandar-bandar besar seluruh Malaysia):
  • Keluar kerja seawal jam 6.30 pagi bimbangkan kesekakan lalu lintas, takut tak sempat tiba pada masanya. Tak sempat masak untuk diri sendiri dan keluarga. Sarapan DI KEDAI.
  • Jam 10, ke kafetaria, makan kueh dan minum teh tarik dan sebagainya. Di mana? DI KEDAI.
  • Tiba jam 1, bergegas ajak kawan cari tempat makan special, sanggup merededah kesesakan untuk makan besar DI KEDAI.
  • Tiba waktu malam, perut lapar dan tak larat nak masak. Cari kedai, makan KAT KEDAI.
Persoalan: pernahkah anda bertanya pada diri anda sendiri:
  1. Berkhasiatkah makanan serta minuman yang anda makan? 
  2. Bersihkah makanan atau cara penyediaan makanan tersebut?
  3. Bersihkan tempat yang anda makan?
TEPUK DADA TANYA SELERA

Saya juga jarang-jarang makan di kedai tetapi saya pilih:
  1. Kedai yang menghidangkan makanan yang apabila dilihat, berselera nak makan.
  2. Kedai yang bersih. Tengok dari luaran anda semua dah tahu sebenarnya. Nak tahu lagi, pergilah ke belakang kedai atau dapur.
  3. Kedai yang bukan kawasan tikus membiak. Lauk yang terhidang dalam pinggan sangat menyelerakan namun........
NASIHAT :
  • Masaklah sendiri di rumah. Kita boleh pilih, nak yang berkhasiat, sedap dan sebagainya.
  • Kurangkan makan di kedai kerana sebab-sebab yang saya tulis di atas. Dan satu perkara lagi yang orang tidak terfikir bahawa makan di kedai mungkin mengundang SIHIR

Tiada ulasan:

Catat Ulasan